Zo reinig je zelf een tapijt

tapijtreiniger-den-haagEen aangepast en regelmatig onderhoud van je tapijten is noodzakelijk voor hun lange levensduur. Velen zien nochtans af van een professionele tapijtreiniging en proberen hun tapijten zelf te reinigen. Hoe reinig je tapijten zelf en op wat moet je letten om die klus tot een goed einde te brengen?

Hoe dikwijls je tapijten moet reinigen hangt van vele factoren af. De kwaliteit en de intensiteit van hun gebruik zijn ongetwijfeld de belangrijkste factoren waar je rekening moet mee houden. Bij normaal gebruik reinig je tapijten gemiddeld iedere twee tot drie jaar grondig. Dat vraagt niet alleen de juiste aanpak, maar ook het gebruik van de juiste producten.

Soorten verontreiniging

Tapijten in je woning krijgen het zwaar te verduren. De mate van verontreiniging hangt af van het gebruik van je tapijten. Heb je huisdieren en/of kinderen in je gezin dan zal je tapijten meer en grondiger moeten reinigen dan wanneer dit niet het geval is. Ook de plaats waar je tapijten liggen speelt hierbij een belangrijke rol. Een tapijt in je eetkamer zal meer last hebben van voedingsvlekken dan een tapijt in je salon. Tapijten in andere kamers zullen dan weer meer vervuild worden als gevolg van de weersomstandigheden.

Oppervlakkige verontreiniging

Tapijten vragen in eerste instantie een regelmatige schoonmaakbeurt met een stofzuiger. Je tapijt stofzuigen doe je niet alleen aan de bovenkant. De onderkant stofzuigen is minstens even noodzakelijk. Verplaats het tapijt voor het stofzuigen en reinig ook de plaats van het tapijt voor je dat terug legt.

Meer hardnekkige vervuiling

Vertoont je tapijt meer hardnekkige vlekken, dan geef je je tapijt bij voorkeur eerst een reinigingsbeurt met de stofzuiger. Nadat alle stof weg is, kun je de vlekken zelf aanpakken. Vlekken verwijder je best onmiddellijk. Sommige vlekken zijn echter zo hardnekkig dat ze blijvende sporen achter laten. Grijp nooit te vlug naar een schoonmaakmiddel, maar probeer eerst de verontreiniging zachtjes te verwijderen door ze met een microvezeldoek op te lossen of door ze weg te schrapen. Denk pas daarna aan het gebruik van een geschikt schoonmaakmiddel.

Reinigingsproduct voor tapijten

Voor het verwijderen van vlekken uit tapijten volstaat in vele gevallen een klassieke ontvetter of schoonmaakmiddel. Gebruik je een speciaal reinigingsproduct voor tapijten? Probeer dit dan eerst uit op een kleine oppervlakte waarvan je weet dat het bijvoorbeeld onder een kast of een tafel verborgen ligt. Op die manier is de schade niet zo groot als het gebruikte product de kleuren van je tapijt aantast. Blijven de kleuren onaangetast? Reinig dan telkens een kleine oppervlakte en dit steeds met kleine cirkelbewegingen.

Extra schoonmaaktips voor je tapijten

Huisdieren: onaangename geurtjes kun je meestal uitstekend verwijderen met een mengsel van lauw of warm water en een scheutje azijn. Dat is zeker het geval voor geurtjes afkomstig van je huisdieren

Grondig schoonmaken: doe je met een tapijtreiniger die je in iedere speciaalzaak kunt huren

Dit artikel werd u aangeboden door tapijtreiniger Den Haag